Redaksjon og annonsepriser
Forsiden
Svensk økonomisk opptur
Ordre til 300 millioner kroner
Prisvekst i Eurosonen
Fripolisen styrer du selv
Staten selger aksjer i Entra
Posten inngår Proffice-avtale
Visma kjøper i Latvia
Statsjobb
.no .se .dk
Arbeidsformidlingen
.no .se .dk
Stepstone
Finn.no
Manpower
.no .se .dk
Mercuri Urval
.se
Oslo
Stockholm
Helsinki
London
New York
Tokyo

  Nordens Internasjonale Avis onsdag
1. oktober 2014
    Penger Politikk Kultur IT    

Tredje beste år for fondet

Olaug Svarva(Foto:Folketrygdfondet)
Folketrygdfondet fikk sitt tredje beste år i historien med en avkastning på 15,7 prosent i fjor. Det var økningen på aksjemarkedene som ga den gode avkastningen, som for Oljefondet.- Vi oppnådde vår høyeste avkastning siden 2009, og fikk det tredje beste resultatet i fondets historie, sier Folketrygdfondets adm. direktør Olaug Svarva til Aftenposten.Fondet la frem sitt 2013-resultat onsdag formiddag. Folketrygdfondet er statens andre store verdifond ved siden av Oljefondet. Det investerer pengene i aksjer og omsettelige rentepapirer i Norge og Norden, mens Oljefondet bare investerer i utlandet inklusive Norden. Folketrygdfondet fikk 15,7 prosent avkastning i fjor. Dette er et lite hakk bak Oljefondet som klarte 15,9 prosent. Kraftig oppgang i aksjemarkedene er hovedårsaken til Folketrygdfondtes gode resultat.

Ny Norge-sjef for Swedbank

Charlotte Aleblad(Foto:LinkedIn)
Charlotte Aleblad er ansatt som ny leder for 220 ansatte i Swedbanks norske virksomhet. Hun etterfølger Ulf Hedendahl som flytter tilbake til Sverige etter 4 år som leder for Swedbank Norge. Aleblad har 17 års erfaring innen markets og investment banking fra Swedbank og SEB.Tidligere leder for Oslo-kontoret, Ulf Hedendahl, går nå over i stillingen som Risk Manager i Vestre region for Swedbank i Sverige. Charlotte Aleblad vil inngå i Store Foretak og Institusjoners ledergruppe og tiltrer stillingen 1. april 2014.
Les mer...
Har ingen politisk fremtid

Carl Bildt(Foto:Sweden Gov)
President Vladimir Putin fremholder at Viktor Janukovitsj ikke har noen politisk fremtid ifølge nyhetsbyrået Direkt. Putin sier at han har reddet den tidligere presidentens liv og at det er alt. Sveriges utenriksminister Carl Bildt skriver på Twitter tirsdag at Ukraina nå har fått sin egen Quisling. Sittende på utenlandsk jord ba Ukrainas tidligere president en utenlandsk hær gi landet sitt tilbake til ham. Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin sa på et hastemøte i FNs sikkerhetsråd mandag at Janukovitsj ba Russland sende styrker til Ukraina for å gjenopprette lov og orden. Det var tredje gang på fire dager at FNs sikkerhetsråd var innkalt til krisemøte om Ukraina-krisen, denne gangen på anmodning fra Russland. President Putin sier til internasjonale pressebyrå at det ikke er behov for russisk intrvensjon i Ukraina nå.

Renten øker til sju prosent

William Haugue8Photo:Gov UK)
Den russiske sentralbanken stringsrenten renten med 1,5 prosentpoeng til 7,0 prosent. Samtidig øker oljeprisen og prisøkningen i alle oljesorter har sin bakgrunn i økende spenning mellom Ukraina og Russland, som er verdens største energieksportør, skriver Bloomberg News. Storbritannias utenriksminister William Hague snakket i helgen med sin russiske kollega Sergej Lavrov og ba ham om å gjøre sitt for å hindre at situasjonen på Krim kommer helt ut av kontroll. Hague oppfordret Lavrov til å respektere Ukrainas suverenitet og uavhengighet. Frankrike, Tyskland og Storbritannia er svært bekymret over den raske opptrappingen av krisen på Krim-halvøya, skriver Nordens Nyheter.
Avkastning opp mot tretti prosent

Yngve Slyngstad(Foto:Norges Bank)
Avkastningen for Statens pensjonsfond utland var på 15,9 prosent i 2013. Resultatet ble i hovedsak drevet av sterke aksjemarkeder. Aksjer ga en avkastning på 26,3 prosent. Renteinvesteringene fikk en nullavkastning, mens investeringer i eiendom ga en avkastning på 11,8 prosent. Avkastningen var 1,0 prosentpoeng høyere enn referanseindeksene fondet måles mot, sa sentralbanksjef Øystein Olsen fredag formiddag.
Les mer...

Markedsreformer i Kina

Xi Jingping(Foto.Wikipedia)
Den kinesiske valutaen har svekket seg kraftig mot amerikanske dollar og følger ikke sentralbankens daglige kursmål. Siden 2005 har den kinesiske yuanen styrket seg mot dollar. Myndighetene har tillatt små kursendringer som har drevet kursen opp. Nå faller valutaen og det kan være styrt av myndighetene. Markedene kan også spille en rolle til å fastsette verdien på den kinesiske valutaen. Fredag var referansekursen satt til 6,1214 yuan mot dollar og den falt til 6,18, et fall på en prosent. - Kina virker fast bestemt på å fortsette med markedsreformer, sier strateg Daniel Chan hos China Silver Global Investment Consultant til Bloomberg.
Stearinlys er bra for hjertet

Christian Isaxsson(Foto:LundsUniv.)
Tidligere studier har vist sterke koblinger mellom luftbårne partikler og hjerte- og karproblemer . Men nå viser en ny avhandling fra Universitetet i Lund at partikler fra et brennende stearinlys kan være fordelaktig for oss . Forutsatt lyset brenner rolig , og det ikke inneholder ikke fargestoffer eller dufter . Forsker i kardiologi Inger Hagerman ved Karolinska Sjukhuset sier at det er spesielt interessant at vi har sett en positiv effekt på den delen av det autonome nervesystemet som er knyttet til bedre hjertehelse , skriver Nordens Nyheter
Les mer...

Mistenkt for korrupsjon

Finn Jebsen(Foto:Kongsberg)
Kongsberg Gruppen holdt tirsdag pressekonferanse om den alvorlige korrupsjonssiktelsen mot selskapet. En enkeltperson er siktet, i tillegg til selskaper i Kongsberg Gruppen, og saken gjelder et beløp på 1,2 milliarder som omfatter eksport til bl.a. Romania.Hovedbudskapet fra selskapet er at de ser svært alvorlig på siktelsen, og at de samarbeider med politiet for å komme til bunns i saken. Kongsberg Gruppen føler seg imidlertid trygge på at dagens antikorrupsjonssystem fungerer etter hensikten.Økokrim gjennomførte tirsdag en razzia mot Kongsberg Gruppens lokaler. Konsernet er siktet for korrupsjon i forbindelse med levering av kommunikasjonsutstyrt til Romania i tidsrommet 1999-2008. Romania figurerer i toppsjiktet på lister over Europas mest korrupte land. Kontraktene Kongsberg Gruppen sikret seg i det aktuelle tidsrommet, er verdt ca. 800 millioner kroner.Den norske stat eier vel 50 prosent av aksjene i selskapet og konsernsjef Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen var tilstede på pressekonferansen.Kongsberg-sjefen sier selskapet har et nøye uttenkt system for å bekjempe korrupsjon, etter amerikansk modell, skriver Nordens Nyheter.
Ocean Yield tjente 22 millioner

Kjell Inge Røkke(Foto:Aker)
Ocean Yield fikk et resultat før skatt på 22 millioner dollar i fjerde kvartal 2013, skriver Dagens Næringsliv.Til sammenligning hadde det Kjell-Inge Røkke og Aker- kontrollerte skipsinvesteringsselskapet et resultat før skatt på 10 millioner dollar i samme periode året før, opplyses det i en melding fra selskapet mandag. Driftsresultat var på 26 millioner dollar, mot 15 millioner dollar samme periode året før. De totale driftsinntektene var på 61 millioner dollar, mot 51 millioner dollar i 2012. Styret har erklært et utbytte på 0,1225 dollar per aksje for fjerde kvartal, skriver Dn.no.

Goodtech-kontrakt med Hydro

Håkon Langdal(Foto:Goodtech)
Goodtech ASA har signert en kontrakt med Hydro for levering av elektro- og automasjonstavler til Hydros anlegg på Karmøy. Kontrakten går over 1,5 år og har en verdi på NOK 35 millioner. Kontrakten er en videreføring av et pilotprosjekt som har pågått siden 2012, der Goodtech har levert et pilotanlegg for styring av én elektrolysecelle. Denne løsningen settes nå i serieproduksjon for å styre samtlige 288 elektrolyseceller i anlegget på Karmøy. Kontrakten inngås av Goodtech Projects & Services AS, og innbefatter også leveranser fra søsterselskapet Goodtech Products AS.-Vi er meget fornøyde og stolte av å ha fått denne tilliten hos Hydro til å levere ny styring til deres elektrolyseceller. Ved å benytte kjent teknologi skal vi skape en fleksibel løsning for Hydro, både når det gjelder den daglige driften av anlegget og mulighetene til å videreutvikle teknologien, sier Håkon Langdal, leder ved Goodtech Projects & Service’ Oslo-kontor, til Nordens Nyheter.
Får vel fem milliarder kroner

Geir Olsen(Foto:Aktiv Kapital)
Inkassoselskapet Aktiv Kapital selges til den amerikanske giganten Portfolio Recovery Associates (PRA) for 5,5 milliarder kroner. For knappe to år siden brukte John Fredriksen 745 millioner kroner på å kjøpe selskapet av børs, skriver Finansavisen. Fredriksens bud den gang verdsatte Aktiv Kapital til 1,4 milliarder kroner. Finansavisen skriver at gevinsten er over fire milliarder kroner. Konsernsjef Geir Olsen i Aktiv Kapital sier at selskapet et helt annet nå enn det var for to år siden. Med hjelp av Fredriksen har man kunnet vokse kraftig, og har investert i å bygge opp et sterkere investeringsteam og analysemiljø. Samtidig har Aktiv utviklet en mer fleksibel forretningsmodell og levert kostnadsforbedringer, skriver Finansavisen. Oljefondet har investert 77 millioner kroner i PRA, og eier 0,77 prosent av selskapet, skriver Nordens Nyheter.

Største japanske underskudd

Statsminister Abe(Foto:Wikipedia)
Det japanske handelsunderskuddet i januar er det største som noen gang er registrert i løpet av én måned.Underskuddet var på 2.790 milliarder yen, ifølge nye tall som ble lagt fram torsdag. Summen tilsvarer 160 milliarder kroner. Importen økte med 25 prosent sammenlignet med samme periode ifjor, mens eksporten bare økte med 9,5 prosent. En av årsakene til det voksende underskuddet er økt import av olje og gass. Behovet for fossil energi har økt etter at alle landets atomkraftverk ble stengt etter ulykken ved Fukushima-kraftverket i 2011. Den økonomiske veksten avtok siste halvår i fjor, noe som har ført til bekymring for tilstanden til landets økonomi, skriver Dagens Næringsliv.
Handelsoverskudd ga rekord

Grensehandel ned(Foto.1881)
Handelsbalansen mot utlandet viste et overskudd på 49 milliarder kroner i januar, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag. Det er det høyeste som er målt i en enkeltmåned noensinne, opplyser SSB. Det tilsvarer en oppgang på hele 41,8 prosent fra samme periode året før. Eksporten utgjorde 90 milliarder kroner, tilsvarende en oppgang på 16,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens importen utgjorde 41 milliarder kroner, noe som utgjør en nedgang på 3,8 prosent på årsbasis. Den høye veksten skyldes kombinasjonen av mye eksport av olje og gass, samtidig som fastlandseksporten økte kraftig, skriver SSB. Fastlandseksporten beløp seg til 33,9 milliarder i januar i år. Det er nytt rekordnivå, med en økning på 10,1 prosent fra januar i fjor. Med en sterk krone synker grensehandelen med forbruksvarer tilsvarende, skriver Nordens Nyheter.

New Positions in Northland

Jonas Lundstrøm(Photo:Northland)
"Northland" announces changes to the Company's management team.The following changes are effective immediately: Manfred Lindvall, in addition to his current position as Vice President of Technology and Energy, is appointed Vice President of Exploration. Willy Sundling is appointed Vice President of Environment, Health an Safety.Jonas Lundström, in addition to his current position as Vice President of Corporate Communications, including Investor Relations, and his role as Senior Vice President, is appointed Vice President of Human Resources. Jari Väisenen is appointed Vice President of Finnish Operations. During the past two years, Mr. Väisenen has held the position as Project Manager for the Hannukainen Definitive Feasibility Study, as a consultant from Pöyrö. Eva Johansson, who has held the position as Vice President of Humanm Resources, has decided to leave the Company.
Anne-Grete Strøm Erichsen blir rådgiver

Anne-Grete Strøm-Erichsen8foto.Regjeringen)
Anne-Grete Strøm-Erichsen har vært forsvarsminister og helse-og omsorgsminister i Regjeringen Stoltenberg II. Nå blir hun rådgiver og partner i det nordiske rådgivingsselskapet Rud Pedersen. Med åtte år i regjering, verv som ordfører og byrådsleder i Bergen og sentral tillitsvalgt i Arbeiderpartiet, har Strøm-Erichsen god kjennskap til alle deler av det norske samfunn, skriver Nordens Nyheter.
Les mer...
Mer nyheter: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

[ Redaksjon og annonsepriser | Forsiden | Svensk økonomisk opptur | Ordre til 300 millioner kroner | Prisvekst i Eurosonen | Fripolisen styrer du selv | Staten selger aksjer i Entra | Posten inngår Proffice-avtale | Visma kjøper i Latvia | ]
Ansvarlig redaktør er Nils Petter Tanderø.

Design: Skjalg 2000, Utvikling:
Søk i artiklene:
The World
Nordens Nyheters internasjonale nyhetstjeneste